Strabismul este o afectiune de vedere care se manifesta prin alinierea incorecta a ochilor. Un ochi poate fi orientat drept in fata, in timp ce al doilea este orientat spre interior, exterior in sus sau in jos. Strabismul este cel mai des intalnit la copii, dar poate aparea si mai tarziu in cursul vietii.

Miscarea ochilor este controlata de catre 6 muschi pentru fiecare ochi, fiecare trebuind sa functioneze impreuna cu toti ceilalti pentru a ne permite miscarile oculare zilnice pe care deobicei „le trecem cu vederea”.

Cand vederea este normala, ambii ochi se uita in aceeasi directie. Informatiile captate de ambii ochi sunt apoi trimise spre creier care interpreteaza datele si formeaza doua imagini diferite, una pentru fiecare ochi. Cele doua imagini sunt apoi combinate pentru a forma imaginea tridimensionala care ne ofera asa numita perceptie a adancimii.

Daca unul din ochi nu este aliniat corect, cele doua imagini care ajung la creier sunt atat de diferite incat imaginea tridimensionala nu poate fi creata corect. La copii, creierul invata sa o ignore pe cea de la ochiul aliniat incorect si foloseste doar imaginea de la ochiul mai bun. Imaginea finala creata nu este tridimensisonala si pacientul isi pierde perceptia adancimii.

Cand strabismul apare mai tarziu in viata, creierul deja a invatat sa primeasca imaginii de la amandoi ochiii si nu o poate ignora pe cea de ochiul nealiniat, cauzand vedere dubla.

Exista mai multe tipuri de strabism, in functie de directia devierii, de frecventa acesteia, varsta aparitiei, etc. In functie de tipul de strabism este posibil sa fie nevoie sau nu de una sau mai multe operatii. Desi unele varietati ale acestei afectiuni pot fi corectate fara o interventie chirurgicala, in cele mai multe cazuri este nevoie de una, doua sau, in cazuri extreme, mai multe operatii.

Operatia in sine este una total nedureroasa si implica repozitionarea muschilor responsabili de miscarea oculara. Timpul de recuperare este rapid, copii putandu-se intoarce la activitatile obisnuite la doar cateva zile mai tarziu.

Este foarte important atat pentru pacienti, cat si pentru noi, ca ei sa fie cat mai bine informati despre ce implica tratamentul strabismului, despre modul in care vor decurge operatiile, daca este nevoie de doar una singura sau de mai multe, etc. Din acest motiv, ne incurajam pacientii sa ne puna cat mai multe intrebari.

Personalul oftalmologic profesionist si dotarile tehnologice de ultima generatie ale centrului medical Arena Med va asteapta si va garanteaza o diagnosticare si un tratament corect al strabismului si al tuturor celorlalte afectiuni ale ochilor.