Arena Med

Ecografie Abdominala Clinica ArenaMed Bucuresti

ecografie abdominala1

Ce este ecografia abdominala?

Ecografia abdominală este o metodă de imagistică medicală ce utilizează ultrasunete pentru a crea imagini detaliate ale organelor situate în cavitatea abdominală. Aceasta include organe precum ficatul, colecistul (vezica biliară), pancreasul, rinichii, splina, vezica urinară, uterul, ovarele și prostata. Importanța acestei proceduri constă în capacitatea sa de a oferi imagini clare ale acestor organe fără a fi nevoie de intervenții invazive.

Ecografia abdominală este frecvent utilizată pentru diagnosticarea diverselor tipuri de dureri abdominale, precum și pentru evaluarea stării generale de sănătate și a funcționalității organelor din această zonă. De exemplu, poate fi folosită pentru a identifica pietre la rinichi, probleme ale ficatului, afecțiuni ale vezicii urinare sau probleme ginecologice.

Unul dintre principalele avantaje ale ecografiei abdominale este caracterul său neinvaziv și nedureros. Pacienții nu resimt disconfort în timpul procedurii, care implică doar aplicarea unui gel pe abdomen și utilizarea unui dispozitiv numit transductor pentru a emite ultrasunete. Aceste ultrasunete sunt reflectate înapoi de organele corpului, creând astfel imagini pe un monitor.

pregatirea pentru ecografia abdominala

Pregatirea pentru ecografia abdominala

Pentru a vă asigura că ecografia abdominală va fi cât mai eficientă și precisă, este important să urmați cu atenție instrucțiunile de pregătire:

  1. Ecografii după ora 15:00 și săritul mesei de prânz: Dacă ecografia este programată pentru după-amiaza, este esențial să nu consumați masa de prânz. Aceasta reduce riscul de interferență a conținutului gastric cu imaginea ecografică, permițând astfel o vizualizare mai clară a organelor abdominale.
  2. Mersul la toaletă cu două ore înainte de examinare pentru a urina: Este important să goliți complet vezica urinară cu două ore înainte de ecografie. Acest lucru ajută la evitarea disconfortului în timpul procedurii și asigură o mai bună vizualizare a structurilor abdominale, deoarece o vezică plină poate obstrucționa anumite zone de interes.
  3. Consumul a 250 – 300 ml de apă, apoi evitarea consumului de lichide și alimente: După ce ați mers la toaletă, beți între 250 și 300 ml de apă. După acest consum de apă, evitați să mai beți orice lichid sau să consumați alimente.
  4. Evitarea urinării până la examinare: După consumul de apă, este important să nu urinați până la efectuarea ecografiei. 
ecografia totala a abdomenului

Ecografia totala a abdomenului

Ecografia totală abdominală este o procedură medicală detaliată, recomandată pacienților care se confruntă cu dureri abdominale. Aceasta este utilizată pentru a investiga și a determina cauzele specifice ale simptomelor resimțite de pacienți, oferind astfel informații valoroase pentru diagnosticarea corectă.

Procesul de ecografie nu se restrânge la examinarea unei singure regiuni a abdomenului, ci oferă o evaluare cuprinzătoare a tuturor organelor abdominale. Acest lucru include o analiză amănunțită a funcționării ficatului, rinichilor, splinei, pancreasului, vezicii biliare și a vezicii urinare.

Dacă, în timpul ecografiei totale, se identifică anomalii la unul dintre organe, cum ar fi o mărire neobișnuită sau prezența unei mase, se recomandă efectuarea unei ecografii specifice pentru organul respectiv.

Durata unei ecografii totale a abdomenului variază între 20 și 40 de minute.

ecografia abdomnului superior

Ecografia abdomeniului superior

În timpul realizării unei ecografii abdominale superioare, concentrarea noastră principală se îndreaptă către examinarea detaliată a organelor vitale situate în această zonă, precum splina, pancreasul, ficatul și colecistul. Fiecare dintre aceste organe este inspectat cu atenție pentru a identifica orice semne de anomalie sau boală.

Ecografia abdomenului superior joacă un rol crucial în evaluarea stării de sănătate a acestor organe. Ea permite medicilor să detecteze și să înțeleagă orice posibile afecțiuni, de la inflamații și infecții până la tumori sau alte anomalii structurale. Această metodă de imagistică neinvazivă este esențială pentru a ghida procesul de diagnosticare și pentru a stabili cel mai eficient plan de tratament pentru fiecare pacient în parte.

Durata procedurii de ecografie a abdomenului superior variază, dar, în general, se situează între 10 și 20 de minute. Acest interval de timp este suficient pentru a obține imagini detaliate și clare ale organelor examinate. Deși este o procedură relativ scurtă, ecografia oferă informații valoroase care contribuie semnificativ la determinarea stării de sănătate a pacientului și la planificarea pașilor următori în tratamentul său.

ecografia abdomenului inferior

Ecografia abdomeniului inferior

Ecografia specifică pentru abdomenul inferior este o procedură imagistică detaliată și concentrată, destinată examinării amănunțite a tuturor organelor vitale situate în partea inferioară a abdomenului. Această ecografie cuprinde evaluarea rinichilor, care sunt esențiali pentru filtrarea și eliminarea deșeurilor din sânge, a vezicii urinare, responsabilă pentru stocarea urinei, a prostatei la bărbați, organ vital în sistemul reproductiv masculin, și a uterului și ovarelor la femei, organe cruciale în sistemul reproductiv feminin.

Procedura ecografiei abdomenului inferior este caracterizată printr-o durată relativ scurtă, variind între 10 și 20 de minute, în funcție de specificul și complexitatea cazului examinat. Această rapiditate este posibilă datorită tehnologiei avansate utilizate, care permite obținerea de imagini clare și detaliate într-un timp scurt, fără a compromite calitatea sau acuratețea diagnosticului.

Pacienții pot aprecia această eficiență, deoarece le permite să se întoarcă la activitățile lor zilnice cu minimală întârziere, făcând din ecografia abdomenului inferior o opțiune convenabilă și accesibilă pentru evaluarea medicală necesară.

ecografia abdominala de organ

Ecografia abdominala de organ

Imagistica realizată prin ultrasunete reprezintă o metodă non-invazivă și extrem de eficientă în furnizarea de informații detaliate despre diferitele afecțiuni ale organelor individuale ale pacientului. Această tehnică folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului, permițând medicilor să obțină o imagine clară a stării de sănătate a pacientului.

De exemplu, în cazul rinichilor, o ecografie este capabilă nu doar să detecteze prezența pietrelor renale, dar oferă și informații valoroase cu privire la dimensiunea, localizarea și posibila compoziție a acestora. Aceste detalii sunt cruciale în stabilirea celor mai eficiente metode de tratament, cum ar fi litotripsia sau intervenția chirurgicală, pentru eliminarea pietrelor renale.

În ceea ce privește evaluarea stării ficatului, ecografia joacă un rol vital în diagnosticarea diferitelor afecțiuni hepato-biliare. Poate identifica semnele hepatomegaliei, care este mărirea ficatului și poate fi un indicator al unei varietăți de boli. De asemenea, ecografia poate detecta semnele colestazei, care implică obstrucționarea fluxului biliar.

Servicii si Preturi

TIP SERVICIU (fara bilet de trimitere)

PRET

ECOGRAFIE ABDOMINALA TOTALA (ABDOMEN SUPERIOR + ABDOMEN INFERIOR)

350 lei

ECOGRAFIE ABDOMEN SUPERIOR (ficat, colecist, pancreas, rinichi, splina)

200 lei

ECOGRAFIE ABDOMEN INFERIOR (vezica, uter, anexe femei, prostata barbati)

150 lei

Contacteaza-ne
Program call-center

L-V: 09:00 - 18:00

Telefon

+40 737 027 067

Email

contact@arenamed.ro

Adresa

Bld. Basarabia, nr. 68, ap. 1, etaj 1, sector 2, Bucuresti

Scrie-ne un mesaj
Harta